הביטוי "עמותה מוסמך לדווח" משמש לעיתים לתיאור כמה נושאים שונים:
- חובת הדיווח של העמותה
- הרשאה טכנית להגשת מסמכים
- אישור מסוים שניתן לעמותה
לכן, לפני שמתחילים בתהליך, חשוב לברר איזה דיווח נדרש, לאיזו רשות ומי רשאי להגיש או לחתום בשם העמותה.
חוק העמותות, תש"ם-1980, מסדיר את פעילותן של עמותות רשומות, ורשם העמותות מפרסם את ההנחיות והטפסים הנוגעים לדיווח. לצד ההתנהלות מול הרשם, לעמותה עשויים להיות תיקי מס ואישורים שמנוהלים בנפרד מול רשות המסים.
אין זהות אוטומטית בין עמותה רשומה, עמותה בעלת אישור ניהול תקין ומוסד ציבורי בעל אישור לפי סעיף 46 לפקודת מס הכנסה. כל מעמד נבדק בנפרד, ולכן מומלץ לעיין במסמכים הרשמיים של העמותה ולא להסתפק בכינוי כללי.
להרחבה על פנייה בנושאי מוסדות ציבור, עיינו במדריך להגשת שאילתא למוסדות ציבור. מידע משלים על סוגי ארגונים ועל ההתנהלות המיסויית שלהם מופיע במדריך בנושא ארגון מלכ"ר.
מה פירוש עמותה מוסמך לדווח
כאשר מחפשים "עמותה מוסמך לדווח", צריך להבחין בין סמכותה של העמותה להגיש מידע לבין הרשאתו של אדם מסוים לפעול בשמה. העמותה היא הישות שעליה מתייחס הדיווח, ואילו המגיש והחותם הם בעלי תפקידים או נותני שירות שקיבלו הרשאה מתאימה.
המונחים הבאים אינם מתארים בהכרח אותו תפקיד:
- מורשה דיווח: מי שקיבל גישה או הרשאה להגיש מידע במערכת הרלוונטית.
- מורשה חתימה: מי שהוסמך לחתום בשם העמותה בהתאם להחלטותיה ולתקנון שלה.
- חבר ועד: בעל תפקיד בניהול העמותה, שאינו בהכרח מורשה להגיש כל מסמך או לחתום לבדו.
- רואה חשבון או בעל מקצוע אחר: עשוי להכין מסמכים או להגישם בהתאם להרשאה שניתנה לו, אך עצם הטיפול המקצועי אינו מחליף את האישורים הנדרשים בתוך העמותה.
המסקנה המעשית היא שאין להניח שמי שמכין את הדוח רשאי גם לחתום עליו. לפני ההגשה יש לבדוק בנפרד מי הכין את המסמך, מי אישר אותו, מי חתם עליו ומי רשאי להגישו במערכת.
אילו דיווחים עשויים להידרש מעמותה
הדיווח לרשם העמותות מתמקד במסמכים הנוגעים לפעילות העמותה, להתנהלותה הכספית ולבעלי התפקידים בה. הדרישות המדויקות תלויות בסוג המסמך, במאפייני העמותה ובהנחיות התקפות במועד ההגשה.
חבילת הדיווח עשויה לכלול:
- דוח כספי המתאר את מצבה הכספי של העמותה ואת פעילותה בתקופה המדווחת.
- דוח מילולי המציג את פעילות העמותה ואת המידע הארגוני המבוקש.
- פרוטוקולים ואישורים פנימיים המעידים שהמסמכים נבדקו ואושרו בידי הגורמים המתאימים.
- עדכונים על בעלי תפקידים כאשר חל שינוי בהרכב הוועד, בוועדת הביקורת או בפרטים אחרים.
- אסמכתאות הנוגעות לאגרה בהתאם למידע המופיע באתר רשם העמותות.
לפני הגשת מסמך יש לבדוק באתר amutot.justice.gov.il מהו הטופס העדכני, אילו נספחים נדרשים ומי צריך לחתום. הדרישות עשויות להשתנות לפי סוג הדיווח והנסיבות של העמותה.
הגשה ללא חתימה או הרשאה מתאימה
מסמך שהוגש בידי אדם שאינו מורשה עלול לדרוש תיקון, השלמה או הגשה מחודשת. גם מסמך מלא מבחינה חשבונאית אינו משלים את התהליך אם חסרה בו חתימה נדרשת או אם פרטי המגיש אינם תואמים להרשאות המעודכנות.
לפני כל הגשה מומלץ לבדוק:
- האם זהות בעלי התפקידים תואמת לרישומי העמותה.
- האם התקנון או החלטות העמותה קובעים הרכב חתימות מסוים.
- האם ההחלטה על מתן ההרשאה תועדה בפרוטוקול.
- האם האדם שמגיש את המסמך מזוהה במערכת המתאימה.
- האם כל החתימות והאישורים מופיעים בגרסה הסופית של המסמך.
אין להסתמך רק על חלוקת התפקידים הנהוגה בפועל. אם הוועד החליט לשנות את מורשי החתימה או הדיווח, יש לתעד את ההחלטה ולבצע את העדכונים הנדרשים מול כל גוף רלוונטי.
דיווח לרשם העמותות לעומת דיווח לרשות המסים
רשם העמותות ורשות המסים מנהלים הליכים שונים. עדכון שבוצע אצל אחד מהם אינו מעדכן בהכרח את הרישום אצל הגוף האחר.
ההתנהלות מול רשם העמותות עשויה לכלול:
- דוחות
- פרטי בעלי תפקידים
- מסמכי ממשל תאגידי
- בקשות הנוגעות לאישור ניהול תקין
ההתנהלות מול רשות המסים עשויה לכלול פתיחת תיקים, דיווחים לפי סוג התיק ובקשות הנוגעות למעמד מיסויי או לאישורים מסוימים.
בשלב פתיחת הפעילות כדאי להבין אילו תיקים נדרשים ומהם המסמכים שיש להכין. המדריך בנושא רישום עמותה במס הכנסה מרכז את הנקודות העיקריות בתהליך.
גם סעיף 46 וסעיף 9(2) לפקודת מס הכנסה מתייחסים לנושאים שונים. כאשר בודקים עמותה, יש לעיין באישור הספציפי שהוצג ולוודא שהוא שייך לעמותה הנכונה ומתאים למטרה שלשמה מבקשים להסתמך עליו.
מי מוסמך לדווח בשם העמותה
הסמכות לפעול בשם העמותה נבחנת לפי התקנון, החלטות מוסדות העמותה והרישומים הרלוונטיים. חבר ועד אינו הופך אוטומטית למורשה חתימה או למורשה דיווח רק בשל תפקידו.
כדאי להפריד בין הפעולות הבאות:
| פעולה |
מה צריך לבדוק |
| הכנת הדוח |
מי אחראי לריכוז הנתונים ולעריכת המסמך |
| אישור הדוח |
איזה מוסד בעמותה נדרש לדון בו ולאשרו |
| חתימה |
מי הוסמך לחתום ובהרכב חתימות מתאים |
| הגשה מקוונת |
למי ניתנה הרשאה לפעול במערכת |
| שמירת תיעוד |
היכן נשמרים המסמך הסופי ואישור הקבלה |
מורשה הדיווח יכול להיות אדם שאינו מורשה לבצע פעולות בחשבון הבנק. באותה מידה, מורשה חתימה בבנק אינו בהכרח בעל הרשאה להגיש מסמכים בשם העמותה לרשם או לרשות המסים.
לפני מתן הרשאה יש לוודא שהתקבלה החלטה ברורה ומתועדת. רצוי שהפרוטוקול יציין את זהות המורשה, את סוג הפעולות שהוא רשאי לבצע ואת הרכב החתימות שנקבע, אם נדרש.
מידע נוסף על חלוקת תפקידים, תקנון והקמת התשתית הארגונית מופיע במדריכים להקמת עמותה. אפשר לעיין גם בנוסח חוק העמותות, תש"ם-1980, ובמקביל לבדוק את ההנחיות והטפסים המפורסמים באתר הרשם.
איך מעדכנים מורשה דיווח לאחר שינוי בוועד
לאחר בחירות או שינוי בהרכב הוועד, יש לבדוק אילו רישומים והרשאות מושפעים מהשינוי. המטרה היא ליצור התאמה בין החלטות העמותה, הרישום אצל הרשויות והגישה למערכות הדיווח.
המסמכים שעשויים להידרש כוללים:
- פרוטוקול האסיפה הכללית שבה נערכו הבחירות.
- פרוטוקול ישיבת הוועד שבה חולקו תפקידים וסמכויות.
- טופס עדכון פרטים בהתאם להנחיות הרשם.
- מסמכי זיהוי או נספחים אחרים, אם הם נדרשים בטופס הרלוונטי.
- החלטה מתועדת על מורשי חתימה או מורשי דיווח.
יש לבדוק שהפרוטוקולים מציגים באופן עקבי את שמות בעלי התפקידים ואת הסמכויות שניתנו להם. אי-התאמה בין פרוטוקולים, טפסים והרשאות עלולה להקשות על השלמת העדכון.
סדר עבודה מומלץ
תחילה מרכזים את הפרוטוקולים ואת החלטות העמותה. לאחר מכן בודקים את דרישות העדכון באתר רשם העמותות ומגישים את המסמכים בדרך המפורטת בהנחיות.
בהמשך יש לבדוק אם נדרש עדכון נפרד במערכות נוספות, ובהן מערכות רשות המסים, הבנק ומערכות שבהן פועלים בעלי המקצוע של העמותה. לבסוף, שומרים את אישורי ההגשה ואת הגרסאות החתומות בתיק מסודר.
החלטה פנימית של הוועד אינה מעדכנת מעצמה את הרשומות החיצוניות. לכן חשוב להשלים את הפעולות הנדרשות בכל מערכת ולא להניח שעדכון במקום אחד מועבר אוטומטית לאחרים.
עמותה מוסמך לדווח לאחר החלפת בעלי תפקידים
החיפוש "עמותה מוסמך לדווח" עולה לעיתים דווקא לאחר החלפת יו"ר, גזבר או חברי ועד. במצב כזה השאלה המרכזית אינה רק מי נבחר, אלא האם הבחירה תועדה והאם ההרשאות עודכנו בהתאם.
לפני הדיווח הבא בדקו:
- שהפרוטוקולים חתומים ומציגים את חלוקת התפקידים.
- שהשינוי דווח במערכת המתאימה.
- שמורשי הדיווח יכולים להזדהות ולהגיש מסמכים.
- שהרכב החתימות תואם להחלטות העמותה.
- שגם בעלי המקצוע והבנק קיבלו את המסמכים הנדרשים.
- שנשמר תיעוד של כל עדכון ואישור קבלה.
אם מסמך כבר הוכן אך בעלי התפקידים התחלפו, אין להניח שהחתימות הישנות עדיין מתאימות. יש לבדוק את ההרשאות ואת הדרישות החלות על אותו מסמך לפני שמגישים אותו.
כיצד בודקים את סטטוס העמותה
בדיקת עמותה מתחילה במאגר רשם העמותות ובמסמכים הרשמיים שהיא מציגה. מטרת הבדיקה היא לוודא שהפרטים במסמך תואמים לפרטי הישות שאליה הוא מתייחס.
במאגר או במסמכי העמותה אפשר לחפש מידע כגון:
- שם העמותה ומספר הרישום.
- מצב הרישום המופיע במאגר.
- מטרות העמותה.
- בעלי תפקידים שפרטיהם מוצגים.
- דוחות או מסמכים הזמינים לעיון.
- מידע על אישורים שהונפקו לעמותה.
כאשר בודקים הרשאת חתימה, אין להסתפק בשם שמופיע באתר העמותה או במצגת שלה. יש להשוות בין המקורות הבאים:
- מסמכי העמותה
- הפרוטוקולים
- האישורים
- הרישום הרלוונטי לפעולה המבוקשת
אישור ניהול תקין
אישור ניהול תקין קשור לבחינת התנהלות העמותה בידי רשם העמותות. כאשר גוף מבקש להסתמך עליו, עליו לבדוק את המסמך שהעמותה מציגה ואת הפרטים המופיעים בו.
האישור אינו מחליף בדיקה של הרשאות חתימה ואינו מוכיח כשלעצמו שלא חל שינוי בבעלי התפקידים. אם מטרת הבדיקה היא התקשרות או חתימה, יש לבחון גם מי מורשה לפעול בשם העמותה.
בדיקה מול רשות המסים
מעמד העמותה אצל רשם העמותות ומעמדה מול רשות המסים הם נושאים נפרדים. אם נדרש אישור לפי סעיף 46, יש לבקש את האישור המתאים ולבדוק את פרטיו מול המקור הרלוונטי.
אין להסיק מקיומו של אישור ניהול תקין שקיים גם אישור לפי סעיף 46, ולהפך. כל מסמך נבחן לפי מטרתו, הגוף שהנפיק אותו והפרטים הרשומים בו.
מה עלול לקרות כשדיווח או עדכון חסרים
פער בדיווחים או ברישום בעלי התפקידים עלול לעכב טיפול בבקשות ולהצריך השלמות. ההשפעה תלויה בסוג המסמך החסר, במצב הרישום ובהליך שהעמותה מבקשת לבצע.
פער כזה עשוי להשפיע על:
- טיפול בבקשה לאישור ניהול תקין.
- יכולת להציג מסמכים מעודכנים לגוף מתקשר.
- הגשת מסמכים הדורשים זיהוי של מורשה.
- התאמה בין החותמים בפועל לבין החלטות העמותה.
- טיפול בענייני מס התלויים במסמכים ובהרשאות מעודכנים.
כאשר מתגלה פער, כדאי להתחיל במיפוי המסמכים שכבר הוגשו, ההחלטות שהתקבלו והעדכונים שטרם הושלמו. לאחר מכן אפשר לחלק את הטיפול לפי הגוף הרלוונטי: רשם העמותות, רשות המסים, הבנק או גורם אחר.
אם נדרשת בדיקה מקצועית של הדוחות או של אופן הצגתם, אפשר להיעזר במידע על מינוי רואה חשבון לעמותה. בעל המקצוע יכול לסייע בהכנת המסמכים בתחום התמחותו, אך על העמותה לוודא שהאישורים הפנימיים וההרשאות אכן הוסדרו.
צ'קליסט לפני הגשת דיווח בשם עמותה
לפני ההגשה יש לוודא שהמסמכים, החתימות והרישומים תואמים זה לזה. בדיקה מסודרת מפחיתה את הצורך בהשלמות ומקלה על איתור מסמך אם מתעוררת שאלה בהמשך.
מסמכים לבדיקה
- הדוח הכספי והנספחים הרלוונטיים.
- הדוח המילולי בגרסתו הסופית.
- פרוטוקולים המתעדים את הדיון והאישור.
- טפסים לעדכון פרטים שטרם נרשמו.
- אסמכתאות הנוגעות לאגרה, אם הן נדרשות.
- החלטות על מורשי חתימה ומורשי דיווח.
- אישורי הגשה וקבלה ממערכות מקוונות.
התאמות שחשוב לבצע
בדקו שהשמות ומספרי הזיהוי מופיעים באופן עקבי בכל המסמכים. ודאו גם שהתקופה שאליה מתייחס הדוח תואמת לתקופה המצוינת בפרוטוקולים ובנספחים.
יש לבדוק שהחותמים הם בעלי ההרשאה המתאימה ושהמסמך שהועלה למערכת הוא הגרסה שאושרה. לאחר ההגשה שמרו את הקובץ הסופי ואת אישור הקבלה יחד.
עמותה שנמצאת בתחילת דרכה יכולה להיערך מראש להוצאות ההקמה, לאגרות ולשירותים מקצועיים. מידע נוסף מופיע במדריך על עלות רישום עמותה.
שאלות נפוצות בנושא עמותה מוסמך לדווח
האם כל עמותה רשומה יכולה להציג אישור לפי סעיף 46?
לא. רישום כעמותה ואישור לפי סעיף 46 הם מסמכים שונים, ולכן יש לבדוק בנפרד אם לעמותה הונפק האישור המבוקש. אין להסיק על קיומו של האישור מעצם רישום העמותה או מקיומו של אישור אחר.
מה ההבדל בין עמותה מוסמכת לדווח לבין עמותה עם אישור ניהול תקין?
"עמותה מוסמכת לדווח" אינו ניסוח שמספיק כדי לזהות מעמד מסוים. אישור ניהול תקין, הרשאת דיווח ואישור לפי סעיף 46 מתייחסים לנושאים שונים, ויש לבדוק איזה מסמך או איזו הרשאה עומדים במוקד הבירור.
האם מורשה הדיווח חייב להיות גם מורשה חתימה?
לא בהכרח. מורשה דיווח עשוי להיות האדם שמגיש את המסמך במערכת, ואילו מורשה חתימה הוא מי שהוסמך לחתום בשם העמותה. יש לבדוק את ההרשאות ואת דרישות החתימה של המסמך המסוים.
מה עושים לאחר החלפת הוועד?
מתעדים את הבחירות ואת חלוקת התפקידים בפרוטוקולים, ולאחר מכן בודקים אילו עדכונים נדרשים אצל רשם העמותות, רשות המסים, הבנק ומערכות נוספות. לפני ההגשה הבאה יש לוודא שהמגיש והחותמים מחזיקים בהרשאות המתאימות.
האם עדכון אצל רשם העמותות מעדכן גם את רשות המסים?
אין להניח שכן. מדובר בגופים ובמערכות נפרדים, ולכן צריך לבדוק את דרישות העדכון של כל גוף ולשמור אישור לכל פעולה שבוצעה.
איך יודעים שהדיווח נקלט?
יש לשמור את אישור הקבלה או את האסמכתה שמפיקה מערכת ההגשה. אם נדרש בירור נוסף, האישור מאפשר לזהות את ההגשה ואת המסמך שהועבר.
המידע במדריך הוא כללי ואינו תחליף לייעוץ משפטי, חשבונאי או מיסויי המותאם לנסיבות העמותה.